Van partners naar ouders

Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen. Echter een vechtscheiding wel! Goede begeleiding is hierbij essentieel.

Nu jullie gaan scheiden stopt jullie partnerrelatie echter als ouders van jullie kinderen zullen jullie voor altijd aan elkaar verbonden blijven. Deze nieuwe relatie vraagt om goede en duidelijke afspraken.

Als er minderjarige kinderen zijn betrokken bij de scheiding, moet voor hen veel worden geregeld.  Als eerste komt vaak de vraag: Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden? Daarnaast moeten er tijdens het scheidingsproces goede afspraken worden gemaakt. Uiteraard wanneer ze bij jou of je ex-partner verblijven, maar ook over de financiën, beslissingen over de toekomst van de kinderen en overleg en communicatie tussen jullie als ouders. Door dit goed te regelen, hebben kinderen later veel minder last van de gevolgen van een scheiding. En het geeft jullie als ouders rust.

Hoe zit het juridisch?

De wet bepaalt dat bij een scheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, naast een convenant of vaststellingsovereenkomst ook een uitgebreid ouderschapsplan moet worden overlegd. In het ouderschapsplan moeten afspraken staan over verblijf van de kinderen, vakanties, feestdagen, verjaardagen, zorgtaken van de ouders, medische beslissingen, overlegstructuur en communicatie tussen de ouders en financiële afspraken over kinderalimentatie of verdeling van de kinderkosten.

Kunnen we afwijken van de wet?

De basis afspraken moeten in elk ouderschapsplan terugkomen, anders wordt het afgekeurd door de Rechtbank. Er mogen echter wel aanvullende of afwijkende afspraken worden vastgelegd, voor zover die in het belang van de kinderen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een hele specifieke omgangsregeling, afwijkende financiële afspraken of om afspraken over gebruik van social media.

Kindgesprek

Naast gesprekken met jullie als ouders bied ik ook de mogelijkheid aan tot kindgesprekken. Het voordeel van een kindgesprek met mij als mediator is dat er een neutraal onpartijdig persoon mee luistert naar de behoeften van jullie kind(eren). Anders dan bijvoorbeeld opa en oma en/of vrienden die er vaak zelf een mening over hebben. De meeste kinderen geven aan een dergelijk gesprek erg prettig te vinden.  Ze hebben het gevoel dat hun mening er toe doet en vinden het fijn dat er naar hun geluisterd wordt. Een kindgesprek is zinvol vanaf de leeftijd van 4 jaar. Uiteraard pas ik mijn werkwijze aan op het niveau en  de leeftijd van jullie kind(eren). 

Programma De Kinderen Scheiden Mee

Naast Mediator en ADR Scheidingsspecialist ben ik ook gecertificeerd coach van het programma De Kinderen Scheiden Mee. Een laagdrempelig, preventief programma voor kinderen bij scheiding. In een speciaal op de leeftijdsgroepen afgestemd programma van één dagdeel leren de kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij de scheiding en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Herkenning en erkenning staat centraal. Tijdens de scheidingsperiode gevuld met onzekerheden draagt dit programma voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen én verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding. 

Wat doet Bureau de Schakel voor jullie?

In het scheidingstraject bespreekt Bureau De Schakel stap voor stap alle regelingen en bijzonderheden omtrent jullie kinderen. Ik help jullie om te komen tot duidelijke werkbare afspraken die goed zijn voor de kinderen en passen bij jullie als ouders. Iedere scheiding staat op zichzelf. En als ouders kennen jullie je eigen kinderen het beste. Ook neem ik met jullie de mogelijkheden door als het gaat om de kinderkosten. Kiezen jullie voor kinderalimentatie of voor een kinderkostenrekening? Voor beide situaties maak ik een berekening zodat jullie een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Tot slot leg ik alle gemaakte afspraken vast in een compleet ouderschapsplan. Goede afspraken zorgen voor meer rust en duidelijkheid na de scheiding.

Ik wil een gratis informatiegesprek

Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2020-01-10

Zelf je scheiding regelen Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden…. Het klinkt allemaal zo aantrekkelijk; de scheiding is snel geregeld, de kosten zijn laag en je kan het allemaal online ...

Lees meer Lees meer blogs
Ik wil(de) scheiden en dat doet pijn.

Ik wil(de) scheiden en dat doet pijn.

Geplaatst op: 2019-12-25

Scheiden doe je niet zo maar. Zo wordt er door de buitenwereld weleens naar gekeken, maar in vrijwel alle gevallen gaat er een ontzettend moeilijke periode aan vooraf.  Voor dat de beslissing genomen wordt om...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke
 • Duidelijkheid en overzicht

  H.
 • Hands on mentaliteit

  B
 • Alles was bespreekbaar

  D en H
 • Oprecht en goed

  M
 • De scheiding was in een paar weken zeer goed geregeld.

  Tamara

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.