Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op 10-01-2020

Zelf je scheiding regelen

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden…. Het klinkt allemaal zo aantrekkelijk; de scheiding is snel geregeld, de kosten zijn laag en je kan het allemaal online regelen. Steeds vaker krijg ik mensen aan tafel die hun scheiding eerst op een snelle en goedkope manier wilde oplossen maar er korte tijd later achter kwamen dat goedkoop toch duurkoop bleek te zijn.

Zelf je scheiding regelen.

Al het papierwerk zelf regelen hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. En een standaard convenant en ouderschapsplan zijn eenvoudig op te stellen aan de hand van een summiere modeltekst. Vervolgens checkt een advocaat nog even de gegevens en regelt daarna de formele afwikkeling van de scheiding. De rechter kijkt niet naar de inhoud van de scheiding. De rechter zet een stempel en that’s it.

Zo’n snel en goedkoop geregelde scheiding lijkt fijn. Toch loop je hiermee grote risico’s. Er is immers geen maatwerk toegepast en de kans is groot dat jullie belangrijke financiële, fiscale en juridische aspecten over het hoofd zien en daardoor niet besproken en geregeld hebben. Dat leidt vaak tot onnodige blauwe enveloppen op de deurmat én tot onderlinge conflicten.

Maatwerk is in het voordeel van jullie allebei

Advies op maat betaalt zich snel terug. Dit leg ik graag uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Eind september werd ik gebeld door nieuwe klanten. Ze vertelde dat ze 2 jaar geleden zijn gescheiden door middel van een snel en goedkoop mediation traject. Ze gingen ervan uit dat dit in hun geval prima kon. Ze hadden immers nauwelijks ruzie en hun situatie was niet complex. Nu 2 jaar later was de relatie behoorlijk bekoeld. Er was veel strijd, veel ruzie en veel gedoe.

Al na het eerste gesprek werd duidelijk dat er veel frustratie was over de hoogte van de alimentatie. Wat bleek; deze ouders hadden gekozen voor alimentatie die berekend was op basis van een standaard rekenmodel. Ik heb voor deze mensen een nieuwe berekening gemaakt en dit gecombineerd met financieel en fiscaal maatwerk en wat bleek: Op basis van de nieuwe berekeningen hielden beide ouders maandelijks ruim € 300,- extra over ten opzichten van de eerdere berekening die de mediator destijds voor hun had gemaakt. En dat alleen door financieel en fiscaal maatwerk toe te passen.

Deze mensen liepen dus al 2 jaar lang elke maand € 600,- mis.

Naast de aangepaste financiële berekeningen heb ik met deze ouders nog 2 gesprekken gevoerd over hun gezamenlijke ouderschap na scheiding om vervolgens alle gemaakte afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst.

Goede begeleiding betaalt zich altijd terug

Aan het einde van het traject waren dhr. en mw. beide € 1200,- kwijt voor de begeleiding en het advies wat ze van mij kregen. Echter dit bedrag hadden ze in 4 maanden alweer terug verdiend door het fiscale voordeel welke ze maandelijks hebben. En… zeker niet onbelangrijk: deze ouders kunnen weer met elkaar door één deur en zijn weer sámen ouders van hun kinderen. Hoe waardevol is dat!

Zelf je scheiding regelen. Niet doen! 

Natuurlijk kun je zelf thuis allerlei voorbereidend werk doen. Dat juich ik van harte toe! Om die reden heb ik diverse vragenlijsten en checklists ontwikkeld die jullie helpen om zoveel mogelijk zelf te (kunnen) doen en daarmee de kosten zo laag mogelijk te houden.

Echter gesprekken met een specialist en advies van een expert zijn zo belangrijk. Zonder deskundig advies, heb je grote kans op verkeerde afspraken én kan het zomaar zijn dat je maandelijks honderden euro’s misloopt.

Wil jij ook advies op maat?

Neem dan vooral even contact op. Ik help je graag. 

 Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2020-01-10

Zelf je scheiding regelen Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden…. Het klinkt allemaal zo aantrekkelijk; de scheiding is snel geregeld, de kosten zijn laag en je kan het allemaal online ...

Lees meer Lees meer blogs
Ik wil(de) scheiden en dat doet pijn.

Ik wil(de) scheiden en dat doet pijn.

Geplaatst op: 2019-12-25

Scheiden doe je niet zo maar. Zo wordt er door de buitenwereld weleens naar gekeken, maar in vrijwel alle gevallen gaat er een ontzettend moeilijke periode aan vooraf.  Voor dat de beslissing genomen wordt om...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke
 • Duidelijkheid en overzicht

  H.
 • Hands on mentaliteit

  B
 • Alles was bespreekbaar

  D en H
 • Oprecht en goed

  M
 • De scheiding was in een paar weken zeer goed geregeld.

  Tamara

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.