Wat zijn de voordelen van mediation bij scheiding?

Geplaatst op 23-03-2019

Mediation heeft veel voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling. Overige vormen om conflicten op te lossen (bijvoorbeeld via een rechter en/of advocaat) kosten vaak veel tijd en geld. Deze methoden leveren bovendien veel stress op bij de betrokkenen, omdat je de uiteindelijke beslissing uit handen geeft. Als je kiest voor mediation ga je niet in gevecht met elkaar, maar ga je juist het gesprek aan. Onder begeleiding van een deskundige en onpartijdige mediator zoek je samen naar een oplossing waar jullie beiden achter kunnen staan.

Steeds meer mensen kiezen voor mediation. Hierbij de grootste voordelen van mediation op een rij.

  Mediation is toekomstgericht

De kans dat je na afloop nog met je ex-partner door 1 deur kunt is het grootst als jullie in overleg, onder begeleiding van een mediator, een oplossing bereiken. Zeker als jullie kinderen hebben is dat van groot belang. Jullie partner relatie stopt, echter als ouders blijven jullie aan elkaar verbonden. Mediation is snel en efficiënt. Het verleden speelt alleen een rol wanneer het een functie heeft om tot erkenning van elkaars belang en verbetering van jullie onderlinge communicatie te komen. De aandacht gaat tijdens de mediation hierdoor naar een wenselijke toekomstige situatie waar jullie beiden achter kunnen staan.

  Mediation is een stuk sneller dan een gang naar de rechter 

Een scheiding verloopt verreweg het snelst als je in overleg met je ex-partner afspraken maakt over de gevolgen van de scheiding. Als jullie kiezen voor mediation dan zijn er gemiddeld 5 gesprekken nodig om te komen tot goede en heldere afspraken waar jullie beide mee verder kunnen. Dat is heel wat sneller dan het aangaan van een juridische procedure waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. De juridische procedures kunnen vaak maanden en soms ook wel jaren duren.

   Mediation is over het algemeen een stuk goedkoper dan wanneer je kiest voor een rechtbankprocedure

Mediation is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbemiddeling. In een rechtszaak betalen beide partijen ieder hun eigen advocaat. Bij mediation is slechts één mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld.

  Bij mediation bepaal je zelf de uitkomst

Niemand kent jullie specifieke situatie zo goed als jullie zelf. Wie weet dan beter welke afspraken passend zijn bij jullie persoonlijke situatie? Als jullie kiezen voor mediation  beslissen jullie samen welke afspraken jullie maken. Er is geen van hogerhand (door de rechter) opgelegd besluit.

  Mediation is informeel en creatieve oplossingen zijn mogelijk

Mediation heeft een informeel karakter, geen gedoe met ingewikkelde procedures. Jullie zitten gewoon bij elkaar aan tafel  en komen, onder begeleiding, al pratend tot een oplossing. Jullie zijn niet gebonden aan alleen juridische kaders. In goed overleg is er véél mogelijk.   Mediation is besloten. Rechtszaken vinden in de openbaarheid plaats.  Tijdens een mediation blijft datgene wat wordt besproken onder de betrokkenen zelf. De mediator en de partijen hebben een geheimhoudingsplicht jegens elkaar.

  Bij mediation gaan we voor een win- win situatie

Mediation is gericht op het zoeken naar een win-winsituatie: in plaats van het conflict (verder) te laten escaleren wordt er gekeken naar wat jullie bindt en welke oplossing voor jullie beiden het meeste geschikt is in hun eigen situatie (maatwerk). De afspraken houden veel langer stand dan een opgelegde uitspraak van de rechter.

Contact met Bureau de Schakel

Wanneer je kiest voor mediation bij Bureau de Schakel kies je een mediator die tevens ADR Scheidingsspecialist is

Meer informatie over wat mediation voor jullie kan betekenen?  Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Ik help jullie graag!

  info@bureaudeschakel.nl     

  06 51 004 414

 

Deel dit bericht:

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geplaatst op: 2019-07-16

Nog een paar dagen en dan heeft ook de regio Midden Nederland vakantie.  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn al een tijdje aan het aftellen. Heerlijk om even onbekommerd tijd door te kunnen bre...

Lees meer Lees meer blogs
Pensioen tijdens en na je scheiding

Pensioen tijdens en na je scheiding

Geplaatst op: 2019-07-05

Natuurlijk zijn jullie kinderen het belangrijkst en vraagt jullie huidige en eventuele nieuwe woning veel aandacht naast het verdelen van al het andere wat gezamenlijk is of was. Pensioen is bij scheiding vaak een...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.