Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator?

Geplaatst op 19-02-2019

Een scheiding is vaak pijnlijk en emotioneel. Daarbij moeten er veel zaken worden geregeld. Hoe zit het met jullie hypotheek en kan er iemand in de woning blijven wonen? Hoe gaan jullie het regelen met de kinderen na de scheiding? Kiezen jullie voor co-ouderschap of voor een andere omgangsregeling? Al deze zaken moet je regelen, maar wie gaat dat doen? Kiezen jullie voor een advocaat of een mediator? Wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie allebei; Je probeert er samen, op een goede manier, uit te komen.

Kies je voor een advocaat?

Een advocaat regelt de juridische afhandeling van de echtscheiding. Hij vertegenwoordigt één partij en probeert het maximale voor die partij er uit te halen. In principe verloopt de communicatie via de advocaten. Afspraken maken, in overleg met je (ex)-partner is er dan niet meer bij. Daarnaast staan jullie in de rechtbank tegenover elkaar. Het feit dat jullie tegenover elkaar in de rechtbank komen te staan  kan de relatie tussen jullie verslechteren. Zeker als jullie kinderen hebben is een goede verstandhouding tussen jullie als ouders belangrijk. Jullie partner relatie stopt, maar als ouders blijven jullie aan elkaar verbonden.

Als jullie kiezen voor een advocaat dan betekent dat dat jullie de rechter vragen de beslissingen te nemen. Wanneer jullie kiezen voor een mediator dan bepalen jullie zélf de uitkomst.

Of kies je voor een mediator?

Een mediator is een neutrale partij die samen met jullie rond de tafel gaat zitten. Het doel is om samen de scheiding op juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied goed af te ronden. Omdat alles in goed overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie beide achterstaan. Een mediator begeleidt jullie in dit traject al zal een mediator jullie niet van advies voorzien. De mediator heeft immers enkel een bemiddelende functie. Het juridische traject verloopt via een mediator meestal sneller dan het traject via een advocaat. Dit scheelt niet alleen tijd, het is meestal ook een stuk goedkoper.

Wat is de toegevoegde waarde van een Scheidingsspecialist?

De mediator van Bureau de Schakel is naast mediator ook ADR- scheidingsspecialist. Een ADR-Scheidingsspecialist is meer dan een mediator. Daar waar een mediator enkel een bemiddelende rol speelt heeft een scheidingsspecialist ook de kennis in huis om jullie van gedegen advies te voorzien op financieel, fiscaal en juridisch gebied. Hierdoor kunnen jullie weloverwogen beslissingen nemen, zodat jullie achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Oftewel; een ADR Scheidingsspecialist heeft niet alleen een bemiddelende rol, ook een adviserende.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat Bureau de Schakel voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Ook kunt u bellen naar 06 51004414

Ik wil een gratis informatiegesprek

Deel dit bericht:

Het alternatief voor kinderalimentatie

Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op: 2019-10-15

Bij een scheiding hebben ouders als snel de vraag; hoe gaan we de kosten van de kinderen na de scheiding betalen? Hoeveel kosten de kinderen eigenlijk per maand en wie gaat wat betalen? In de wet is vastgesteld da...

Lees meer Lees meer blogs
Ik vind papa veel liever dan jou

Ik vind papa veel liever dan jou

Geplaatst op: 2019-09-16

Afgelopen zomer had ik me voorgenomen om tijd vrij te maken voor de stapel boeken die al geruime tijd op me lag te wachten. En ja, vakantie of niet, ik voel me dan regelmatig aangetrokken tot boeken die raakv...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke
 • Duidelijkheid en overzicht

  H.
 • Hands on mentaliteit

  B
 • Alles was bespreekbaar

  D en H
 • Oprecht en goed

  M

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.