Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op 15-10-2019

Bij een scheiding hebben ouders als snel de vraag; hoe gaan we de kosten van de kinderen na de scheiding betalen? Hoeveel kosten de kinderen eigenlijk per maand en wie gaat wat betalen? In de wet is vastgesteld dat jullie als ouders beide ouders de plicht én het recht hebben om jullie kind(eren) financieel te onderhouden en verzorgen. De afspraken hierover moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Het uiteindelijke doel is dat kinderen, financieel gezien, zo min mogelijk nadelen ondervinden van de scheiding en dat er een vergelijkbare levenstandaard is bij de vader en de moeder.

Verblijfskosten en verblijf overstijgende kosten

Eerst wat uitleg over de kosten voor de kinderen. Volgens de wet kunnen deze verdeeld worden in 2 groepen; de verblijfskosten en verblijf overstijgende kosten. Onder de verblijfskosten vallen de kosten die je als ouder maakt wanneer de kinderen bij jou verblijven. Hierbij kun je denken aan kosten voor eten en drinken, kosten voor gas, water en licht, maar ook voor uitjes of vakanties. Alle overige kosten vallen onder de verblijf overstijgende kosten. Hierbij gaat het dus om kosten die onafhankelijk van waar het kind verblijft worden gemaakt. Denk hierbij aan kleding, schoolgeld en sport.

Kinderalimentatie berekenen

Als een van de ouders het grootste deel van de zorgtaken op zicht neemt dan is het waarschijnlijk dat die ouder ook de meeste kosten maakt voor de kinderen. Hoe zorg je ervoor dat de kosten dan toch eerlijk verdeeld worden? Hiervoor is kinderalimentatie in het leven geroepen.  De ene ouder maakt dan elke maand een bedrag over naar de andere ouder. De hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de TREMA-norm, dit is een landelijk geldende norm.  Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met:

  De draagkracht van de ouders

  Het gezinsinkomen voor de scheiding 

  Het aantal kinderen en hun leeftijd

  De financiële behoefte van de kinderen

  De verdeling van de zorgtaken na de scheiding

Bureau de Schakel kan jullie helpen bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie. Op internet zijn er diverse sites te vinden waar je de hoogte van de kinderalimentatie kan berekenen. Echter deze rekenmodellen maken een globale berekening op basis van de gemiddelden. Mijn advies aan jullie: Laat een berekening op maat maken die past bij jullie specifieke situatie. Er zijn immers zoveel zaken die meespelen en van invloed zijn.

Kinderkostenrekening

Het is ook mogelijk dat jullie kiezen voor een gezamenlijke kinderkostenrekening.  Een kinderkostenrekening is een en/of rekening waar jullie als ouders beide inzicht in hebben. Maandelijks storten jullie hier naar verhouding van jullie inkomen een bedrag op. Vanuit deze gezamenlijke rekening worden vervolgens alle verblijf overstijgende kosten betaald. Zo hebben jullie beide inzicht in de gemaakte kosten en geven jullie de kinderen hetzelfde als ten tijde van jullie huwelijk.

Wanneer je gebruik maakt van een kinderkostenrekening is het heel belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Mogen beide ouders gebruik maken van de rekening of betaalt één ouder alles en kijkt de ander alleen mee? Wat gaat er wel en wat gaat er niet betaald worden van deze rekening? Er zijn diversie afspraken en constructies mogelijk.

Advies

Regelmatig krijg ik de vraag; wat is nu beter? Werken met een kinderkostenrekening of toch kinderalimentatie? Hierop is geen eenduidig antwoord mogelijk en wisselt per situatie. Wil je weten wat voor jullie de beste keuze is? Neem dan vooral even contact op, ik help jullie graag!

   0651004414

   Direct  contact via Whatsapp
  info@bureaudeschakel.nl

Deel dit bericht:

Het alternatief voor kinderalimentatie

Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op: 2019-10-15

Bij een scheiding hebben ouders als snel de vraag; hoe gaan we de kosten van de kinderen na de scheiding betalen? Hoeveel kosten de kinderen eigenlijk per maand en wie gaat wat betalen? In de wet is vastgesteld da...

Lees meer Lees meer blogs
Ik vind papa veel liever dan jou

Ik vind papa veel liever dan jou

Geplaatst op: 2019-09-16

Afgelopen zomer had ik me voorgenomen om tijd vrij te maken voor de stapel boeken die al geruime tijd op me lag te wachten. En ja, vakantie of niet, ik voel me dan regelmatig aangetrokken tot boeken die raakv...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke
 • Duidelijkheid en overzicht

  H.
 • Hands on mentaliteit

  B
 • Alles was bespreekbaar

  D en H
 • Oprecht en goed

  M

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.