Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geplaatst op 16-07-2019

Nog een paar dagen en dan heeft ook de regio Midden Nederland vakantie.  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn al een tijdje aan het aftellen. Heerlijk om even onbekommerd tijd door te kunnen brengen met de kinderen, een boek te kunnen lezen of gewoon even helemaal niets te doen.

Zoals je misschien al weet ben ik zelf jaren geleden ook gescheiden. Ik weet nog dat ik niet volledig was voorbereid toen ik alleen met de kinderen op vakantie ging. Ik kwam er achter dat wanneer je na een scheiding op vakantie gaat naar het buitenland met minderjarige kinderen je met verschillende zaken rekening moet houden. Daarom hierbij een overzicht van de belangrijkste zaken inclusief een beknopte uitleg. 

Toestemming van de andere ouder

Als jullie beiden het ouderlijk gezag hebben dan is er ook toestemming van de andere ouder nodig als je, met de kinderen op vakantie wilt naar het buitenland. Zou je de kinderen meenemen naar het buitenland zonder toestemming van de andere ouder, dan valt dat formeel gezien onder internationale kinderontvoering.

Wie heeft ouderlijk gezag?

Als jullie kind geboren is tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap dan hebben jullie gezamenlijk gezag. Dat betekent dat jullie allebei evenveel recht hebben om namens jullie kind beslissingen te nemen. Belangrijke beslissingen over de kinderen moeten dan dus altijd gezamenlijk worden genomen.. 

Ben je ongehuwd en heb je geen partnerschapsregistratie, dan krijgt alleen de moeder het gezag over het kind. De vader kan het kind voorafgaand aan de geboorte of na de geboorte erkennen bij de gemeente. Na de geboorte kan de vader- met toestemming van de moeder- het gezag aanvragen bij de rechtbank. Ouders krijgen dan het gezamenlijk gezag. 

Hoe geven ouders met gezag toestemming?

Om de toestemming aan te tonen heb je een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit kan worden gedownload op rijksoverheid.nl

Per kind moet er een formulier worden ingevuld en deze moet door beide ouders ondertekend worden. Naast dit formulier is het verstandig dat je de volgende documenten mee neemt:

 Van elke kind een recent uittreksel uit het gezagsregister.

 Van elk kind een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) en/of de geboorteakte.

 Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken;

 Een kopie van het ouderschapsplan;

Wat als u geen toestemming van de andere ouder krijgt?

Hebben jullie wel samen het gezag, maar weigert de andere ouder zijn of haar toestemming?  Dan is het aan te bevelen om een afspraak te maken bij een mediator of scheidingsspecialist. Om zo samen te komen tot een oplossing waar jullie beiden achter kunnen staan. In de praktijk blijkt dat er in overleg veel mogelijk is!

Komen jullie er samen niet uit? Het is ook mogelijk om via de rechter alsnog toestemming voor een vakantie naar het buitenland met de kinderen te krijgen. De vervangende toestemming kan via een kort geding aangevraagd worden.

Wanneer is geen toestemming nodig?

Een ouder met eenhoofdig gezag heeft geen toestemming van de andere ouder nodig om naar het buitenland te reizen met de kinderen. Voor een buitenlandse reis is het overigens wel aan te bevelen om aanvullende documenten mee te nemen. Zodat je, waar nodig aan kan tonen dat er geen andere ouder is van wie toestemming gevraagd had moeten worden. Dan gaat het om:

 Een recent uittreksel uit het gezagsregister

 Van elk kind een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) 

 Een recent uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de ouder met eenhoofdig gezag.

Wanneer de andere ouder is overleden

Reis je alleen met je minderjarige kind(eren) en is de andere ouder overleden? Dan kan het handig zijn om een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens en een kopie van de overlijdensakte bij je te hebben.

Paspoort of ID kaart

Vanaf 26 juni 2012 hebben alle kinderen een paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Een paspoort of ID-kaart moet worden aangevraagd bij het loket Burgerzaken van de gemeente waar jullie kind staat ingeschreven.

Sommige landen hebben aanvullende voorwaarden gesteld voor het reizen met minderjarigen. Voor advies kan je contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Het is echt aan te raden om je goed voor te bereiden wanneer je als ouder alleen met jullie kinderen reist. Zo kunnen jullie genieten van een onbezorgde vakantie.

Contact

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie?  Bel of mail gerust. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvend informatie gesprek

   0651004414
  info@bureaudeschakel.nl

 

Deel dit bericht:

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geplaatst op: 2019-07-16

Nog een paar dagen en dan heeft ook de regio Midden Nederland vakantie.  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn al een tijdje aan het aftellen. Heerlijk om even onbekommerd tijd door te kunnen bre...

Lees meer Lees meer blogs
Pensioen tijdens en na je scheiding

Pensioen tijdens en na je scheiding

Geplaatst op: 2019-07-05

Natuurlijk zijn jullie kinderen het belangrijkst en vraagt jullie huidige en eventuele nieuwe woning veel aandacht naast het verdelen van al het andere wat gezamenlijk is of was. Pensioen is bij scheiding vaak een...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.