Een ode aan mijn ex

Geplaatst op 29-04-2019

7 jaar geleden gingen mijn ex-partner en ik uit elkaar. Vandaag is het drie jaar geleden dat hij overleed. De scheiding én (de periode rond) zijn dood, hebben mij stil laten staan bij mijn eigen leven. Het heeft mij laten inzien wat ik werkelijk belangrijk vind in het leven.

Onze scheiding

De periode rondom de scheiding was alles behalve eenvoudig; mijn ex-partner had Asperger (een vorm van autisme). Hij was praktisch ingesteld en had een sterke behoefte aan duidelijkheid. Ik daarentegen was bevangen door emoties en zag door de bomen het bos niet meer. Deze situatie leidde tot onderlinge frustraties en irritaties. We moesten onze hoop en onze verwachtingen jegens elkaar bijstellen en elkaar de ruimte geven. Door de scheiding veranderden onze rollen ten opzichte van elkaar; we waren geen partners meer maar nog wel ouders.

In die periode was ik soms echt bang dat het een vechtscheiding zou worden. Gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen. We waren er beiden van overtuigd dat het centraal zetten van de kinderen (als gezamenlijk doel) voor ons de sleutel was voor een ‘succesvolle’ en respectvolle scheiding.  Dat bleek ook echt te werken.

Motivatie

Onze scheiding heeft mij geïnspireerd om mediator en scheidingsspecialist te worden; Iedereen die gaat scheiden gun ik een ‘goede’ scheiding. Dat is in het belang van álle betrokkenen! Hier draag ik graag aan bij!

Ongeneeslijk ziek

3,5 jaar geleden werd mijn ex-partner ongeneeslijk ziek. Samen hebben we besloten dat ik met de kinderen én mijn nieuwe partner weer bij hem ging wonen. Zo konden onze kinderen in de laatste periode van hun leven dagelijks bij hun vader zijn. En zo kon mijn ex-partner in alle rust afscheid nemen van zijn kinderen en van het leven.

Vandaag is het 3 jaar geleden dat mijn ex overleed. Het is tijd voor een ode. Een ode aan mijn ex.

Lieve Theo,

Dankjewel dat je de vader van mijn kinderen was

De dag dat jij vader werd, was zondermeer de mooiste dag van je leven. Je hebt me die dag wel 100 keer bedankt. Je was zó trots, zó dankbaar en zó gelukkig. Je gaf op geheel eigen wijze invulling aan je rol als vader. Zoveel respect voor jouw toewijding en geduld. De dagen dat de jongens bij jou waren, liet je alles uit je handen vallen en was je er voor hen. Voor de volle 100%. Ik heb nog nooit een ouder ontmoet die trotser was op zijn kinderen dan jij op de onze. Je was een geweldige vader. Onvervangbaar!

Dankjewel voor ons huwelijk

We hebben mooie jaren gehad. Jaren die ik koester. Dankzij jou heb ik mijn leven kunnen opbouwen, kunnen studeren en me kunnen ontwikkelen. Jij geloofde in mij! Dankzij jou kreeg ik het vertrouwen in de mensheid terug. Dankzij jou werd ik moeder van de liefste kinderen! Dank voor je toewijding, je geduld en vertrouwen. Dank voor alles.

Dankjewel dat je altijd jezelf was

Je zou hier keihard om moeten lachen, want wat heb ik het moeilijk gehad met jou en al je autistische gedragingen. Ik voelde me soms zo onbegrepen en alleen! Maar door jou heb ik geleerd dat ik mag zijn wie ik ben, dat ik me daar nooit voor hoef te schamen. Ik hoef niet te veranderen en al helemaal niet voor een ander. Dankjewel daarvoor!

Dankjewel voor onze scheiding

Ik weet dat ik je pijn heb gedaan in de periode rondom de scheiding. Des te meer ben ik je dankbaar dat jij je er ook voor hebt ingezet om de scheiding samen op een goede manier te regelen. Je was in staat om jouw pijn, verdriet en machteloosheid een plekje te geven, waardoor er ruimte ontstond om sámen ouders te zijn van onze jongens. Zo ontstond er ruimte om te kijken naar datgene wat we nog wel samen deelde.

Dank voor de jaren ná de scheiding

Samen verjaardagen vieren, samen kerst vieren én samen op vakantie. Ook na de scheiding hebben we als gezin nog zoveel waardevolle momenten gedeeld. Het wekelijks met elkaar eten was elke keer opnieuw leuk en gezellig. De foto’s en de herinneringen van de gezamenlijke vakanties, zijn ons zo dierbaar!

Dankjewel dat je mijn nieuwe partner accepteerde én respecteerde

Als ik in jouw schoenen had gestaan, denk ik niet dat ik had gekund wat jij hebt gedaan. Vanaf dag één dat jij mijn nieuwe partner, Henry, ontmoette, was hij van harte welkom in jouw huis en in jouw leven. Urenlang hebben jullie met elkaar doorgebracht. En toen je ziek werd, vertelde je aan Henry dat het tijd was voor een ‘overdracht’, omdat hij straks de rol van vader van jou moest overnemen. Dat was hoe jij het wilde. Het meeste werd ik geraakt door jouw woorden aan onze jongens: “Lieve jongens, als papa er straks niet meer is, onthoud dan dat je heel veel van Henry mag houden, want dat doet papa ook”. Je wilde de jongens álle ruimte geven om Henry toe te laten als stiefvader. Hoe groots! Het raakt me steeds opnieuw. Je hebt de jongens hiermee een prachtig cadeau gegeven.

Dankjewel dat ik er voor jou mocht zijn toen je zo ontzettend ziek werd

En toen was daar ineens het bericht: “we kunnen niets meer voor u doen, u moet zich voorbereiden op de dood.” Lieve Theo, wat was dat een heftige boodschap. En hoe moest dat nou? Dankjewel dat je me opnieuw toeliet in je (dagelijks) leven, waardoor we als gezin de laatste maanden van je leven vorm konden geven en jouw afscheid konden voorbereiden. Dankjewel dat ik tot de laatste seconde voor je mocht zorgen.

Ik hoop zo dat je vanuit hemel met ons meekijkt en dat je trots bent op jouw jongens, ónze jongens.

Theo, je was een fantastische vader en vriend. We missen je!

Deel dit bericht:

Het alternatief voor kinderalimentatie

Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op: 2019-10-15

Bij een scheiding hebben ouders als snel de vraag; hoe gaan we de kosten van de kinderen na de scheiding betalen? Hoeveel kosten de kinderen eigenlijk per maand en wie gaat wat betalen? In de wet is vastgesteld da...

Lees meer Lees meer blogs
Ik vind papa veel liever dan jou

Ik vind papa veel liever dan jou

Geplaatst op: 2019-09-16

Afgelopen zomer had ik me voorgenomen om tijd vrij te maken voor de stapel boeken die al geruime tijd op me lag te wachten. En ja, vakantie of niet, ik voel me dan regelmatig aangetrokken tot boeken die raakv...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke
 • Duidelijkheid en overzicht

  H.
 • Hands on mentaliteit

  B
 • Alles was bespreekbaar

  D en H
 • Oprecht en goed

  M

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.