Aandachtspunten bij scheiden met een eigen woning

Geplaatst op 27-03-2019

Je eigen woning  is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Het is niet alleen de plaats waar je woont, je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een eigen woning ook gewoon geld waard. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Dit klinkt eenvoudig, toch zie ik in de praktijk dat het vaak niet zo eenvoudig is. Er moeten nogal wat beslissingen worden genomen en dat terwijl je hoofd er eigenlijk helemaal niet naar staat. Ja, je wilt het goed regelen, maar wat moet er eigenlijk allemaal geregeld worden? En hoe kunnen jullie dat het beste regelen?

Hoe kunnen we onze scheiding goed regelen?

Wil je je scheiding goed regelen maar heb je geen idee hoe? Schakel dan een registermediator in. Daarbij is het belangrijk om na te gaan of een mediator geregistreerd is in 1 van de registers voor mediators én of de mediator gespecialiseerd is in scheidingen. Tot slot kan het een zeer waardevolle toevoeging zijn als een mediator tevens scheidingsspecialist is. Een scheidingsspecialist is een allround deskundige die jullie van A-Z kan helpen met de scheiding. Daarbij heeft de scheidingsspecialist oog voor zowel de inhoudelijke als ook de emotionele kant van de scheiding.

Wat komt er allemaal kijken bij scheiden en eigen woning?

Een eigen woning is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Wanneer je samen met je (ex-)partner in een koopwoning woont, spelen verschillende zaken een rol:

   Is de woning eigendom van één van jullie of gezamenlijk bezit?

   Wat is de hoogte van hypotheekschuld op de woning?

   Wat is de waarde van jullie woning?

   Is er sprake van overwaarde of onderwaarde?

   Welke verzekeringen, spaar of beleggingsproducten zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

  Met welke fiscale zaken moeten jullie rekening houden?

Mocht één van jullie in de woning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is het belangrijk dat jullie een overzicht hebben van al jullie financiën. Ook moet je inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat je kunt bepalen of de hypotheek van de woning haalbaar is. Voor de korte termijn (tot de scheiding definitief is), kunnen jullie samen afspreken wie voorlopig in de woning blijft.

Hoe zit het met scheiden en de hypotheek?

Belangrijke vragen hierbij zijn onder andere:

   Hoe ziet de hypotheek eruit/ hoe is de hypotheek opgebouwd?

   Welke verzekeringen, spaar of beleggingsproducten zijn gekoppeld aan de hypotheek?

Hoe zit het met de fiscaliteiten bij scheiden met een eigen woning?

Een scheiding heeft ook diverse fiscale gevolgen. Laat je hierover goed adviseren om te voorkomen dat je de verkeerde beslissingen neemt of belangrijke zaken over het hoofd ziet waardoor je op een later moment voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Voorbeeld van één van de vele regelingen; de scheidingsregeling 

Mark en Anna zijn gehuwd in gemeenschap van goederen en ze gaan scheiden:

   Ze besluiten dat de woning gemeenschappelijk eigendom blijft

   Mark en Anna hebben bij de mediator afgesproken dat alleen Anna in de woning blijft wonen.

   Mark en Anna betalen ieder de helft van de hypotheekrente.

Wat zijn de fiscale consequenties?

   Gedurende de eerste 2 jaar na het vertrek van Mark kunnen Mark en Anna beide de door hen betaalde hypotheekrente aftrekken. Ook geven ze ieder hun eigen aandeel in de eigen woning op voor het berekenen van het eigenwoningforfait. 

   Mark geeft het bedrag dat hij moet betalen voor het eigenwoningforfait op als betaalde partneralimentatie. Hij heeft recht op deze aftrekpost omdat hij het ‘woongenot’ van zijn aandeel in de gemeenschappelijke woning nalaat aan Anna. Anna geeft dit bedrag in haar aangifte op als ontvangen partneralimentatie. Hierover moet Anna inkomstenbelasting betalen.

   2 jaar na het vertrek van Mark wordt het deel van de woning dat Mark in eigendom heeft niet meer gezien als eigen woning. Mark kan het deel van de hypotheekrente die hij betaald niet langer aftrekken. Zijn gedeelte van de woning valt dan in box 3.

Inzicht en overzicht 

Bij een scheiding komt veel kijken. Tal van zaken moeten geregeld worden en dat terwijl er emotioneel gezien ook veel op je af komt. Bureau de Schakel helpt je graag om stap voor stap inzicht en overzicht te krijgen.

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek

   www.bureaudeschakel.nl

  info@bureaudeschakel.nl     

   06 51 004 414

Deel dit bericht:

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geplaatst op: 2019-07-16

Nog een paar dagen en dan heeft ook de regio Midden Nederland vakantie.  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn al een tijdje aan het aftellen. Heerlijk om even onbekommerd tijd door te kunnen bre...

Lees meer Lees meer blogs
Pensioen tijdens en na je scheiding

Pensioen tijdens en na je scheiding

Geplaatst op: 2019-07-05

Natuurlijk zijn jullie kinderen het belangrijkst en vraagt jullie huidige en eventuele nieuwe woning veel aandacht naast het verdelen van al het andere wat gezamenlijk is of was. Pensioen is bij scheiding vaak een...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.