4 aandachtspunten voor als je gaat scheiden

Geplaatst op 28-01-2019

Bij een scheiding komt er veel op je af. Los van alle emoties die spelen bij jullie en jullie eventuele kinderen moeten er tal van zaken geregeld geworden. Dan kan het je weleens duizelen.

Wat zijn dan belangrijke aandachtspunten? 

  Maak goede afspraken

Rondom een scheiding moeten er veel afspraken gemaakt worden. Veel gescheiden mensen zijn achteraf ontevreden over de afspraken die rondom de scheiding gemaakt zijn. Die afspraken zijn soms moeilijk te veranderen of terug te draaien. Hoe lastig en emotioneel uw scheiding ook is, probeer vanaf het begin goede en heldere afspraken te maken. Schakel hierbij een deskundige mediator of advocaat in die jullie begeleid in dit proces. Er moeten namelijk nogal wat beslissingen worden genomen. Zoals; Wat gebeurt er met de woning? Wat spreken jullie af over de kinderen? Hoe worden de spullen verdeeld? De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een schriftelijk einddocument dat door de rechter wordt bekrachtigd.

  Probeer de gevolgen te overzien

De impact van een scheiding is vaak groot. Er gebeurt veel meer dan alleen het beëindigen van het huwelijk of het samenwonen. Als de scheiding geregeld is, verandert er vaak veel op bijvoorbeeld financieel en fiscaal gebied. Zo moet je na de scheiding van één salaris rondkomen en kan het zijn dat je alimentatie betaalt of ontvangt. Daarnaast heeft een scheiding niet alleen voor jou en je ex partner emotionele gevolgen, maar zeker ook voor jullie eventuele kinderen. Hoe verwerken zij de breuk? Wat zijn voor hen de gevolgen? Denk goed na wat de scheiding betekend en probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat de gevolgen zullen zijn; Zo voorkom je verrassingen achteraf.   

  Neem genoeg tijd

Dat ‘snel’ niet altijd goed is, gaat zeker ook op voor een scheiding. Neem vanaf het begin voldoende tijd om alles goed te regelen. Een scheiding is niet in één week geregeld en ja, een scheiding is emotioneel zwaar en het kan heel moeilijk zijn om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven. Toch is het van groot belang om de scheiding bespreekbaar te houden. Praat met elkaar over jullie wensen en verwachtingen en maak daar tijd voor. Neem iemand in de arm die deze gesprekken kan begeleiden. Als jullie de scheiding nu goed regelen voorkomen jullie problemen achteraf!

  Goede begeleiding is cruciaal

Als je gaat scheiden kan je grofweg kiezen uit 2 mogelijkheden. Je gaat naar een advocaat óf je kiest er voor om de scheiding te regelen onder begeleiding van een mediator. Een advocaat werkt vaak voor één van beide partijen en zal de rechter vragen een uitspraak te doen. Een mediator werkt voor jullie beiden. Bij een mediator werk en denk je zelf actief mee en bepaal je zélf de uitkomst. Mediation heeft als doel om samen te komen tot goede afspraken waar jullie beiden mee verder kunnen. Via een mediator verloopt de scheidingsprocedure vaak ook sneller en dat scheelt tijd én geld.

Er zijn ook gespecialiseerde mediators; zogenaamde ADR-Scheidingsspecialisten die naast de opleiding tot mediator een opleiding hebben gedaan tot ADR-Scheidingsspecialist. Deze specialisten hebben naast psychologische kennis ook kennis van de financiële en juridische aspecten die een rol kunnen spelen bij een scheiding.

Wil je meer informatie of heb je behoefte aan een gratis informatiegesprek? Neem dan contact op met Bureau de Schakel.  

Deel dit bericht:

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Gescheiden en op vakantie met minderjarige kinderen? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Geplaatst op: 2019-07-16

Nog een paar dagen en dan heeft ook de regio Midden Nederland vakantie.  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn al een tijdje aan het aftellen. Heerlijk om even onbekommerd tijd door te kunnen bre...

Lees meer Lees meer blogs
Pensioen tijdens en na je scheiding

Pensioen tijdens en na je scheiding

Geplaatst op: 2019-07-05

Natuurlijk zijn jullie kinderen het belangrijkst en vraagt jullie huidige en eventuele nieuwe woning veel aandacht naast het verdelen van al het andere wat gezamenlijk is of was. Pensioen is bij scheiding vaak een...

Lees meer Lees meer blogs
 • Oprecht, deskundig en betrokken

  J & W
 • Prettig mens met oog voor detail

  Marion de Vroomen
 • Snelle en duidelijke communicatie

  Jeroen
 • Erg tevreden!

  Yvon
 • Rustig en helder

  Johan
 • Dit keer wél een goede mediator, dankjewel!

  L en M
 • Mijn twijfels waren gelukkig onterecht!

  Anke
 • Financiele hulp

  Marijn
 • Gestructureerd en flexibel

  Richard
 • de scheiding kwam voor mij heel onverwacht

  Nanda
 • Respect

  S.
 • Een mooi en oprecht mens! Heeft ons geweldig geholpen.

  Willeke

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.